Nota de premsa.- La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa fa públiques les conclusions del seu estudi de conjuntura econòmica corresponent al segon trimestre de 2017 i les expectatives dels empresaris de la demarcació territorial de Terrassa per al tercer trimestre de l’any. L’informe l’elabora la institució en col·laboració amb l’IDESCAT des de l’any 2003.
Resultats globals
Els resultats de l’estudi indiquen que en el transcurs del segon trimestre de l’any 2017 el ritme de creixement de l’activitat econòmica ha experimentat un comportament moderat i s’ha mantingut estable per al conjunt de les empreses de la demarcació de Terrassa, situació que consolida l’evolució de la marxa dels negocis amb valors positius durant tres anys (33 mesos) consecutius.
El valor del saldo que mesura la marxa dels negocis ha estat de 14,1 punts en el segon trimestre de l’any. Si bé el resultat d’aquest indicador representa una reducció de 1,3 punts percentuals en relació al trimestre anterior, creixen 3,3 punts percentuals el número de empreses (63,2%) que manifesten que el volum d’activitat s’ha mantingut de forma estable.
Pel que fa a la percepció sectorial de l’evolució de l’activitat, la indústria en el seu conjunt mostra un valor de 9,1 punts que, tot i reflectir una lleu desacceleració de 0,4 punts respecte al del trimestre anterior, es manté dins dels valors positius.
La indústria química ha experimentat un notable increment de l’indicador de la marxa dels negocis en el segon trimestre de l’any amb un valor de 19,7 punts en comparació amb el primer trimestre de l’any que van ser de 10,7 punts. Per la seva part, la indústria de fabricació d’equips mecànics, elèctrics, electrònics i òptics, del tèxtil, del metall, extractives i transport i la indústria de l’alimentació, si bé presenten valors positius de 12,4 punts, 5,4 punts, 3,2 punts i 2,8 punts, respectivament, han reduït el seu valor respecte al trimestre anterior en 5,8 punts, 16,1 punts, 11,8 punts i 1,7 punts, respectivament. El subsector de la indústria de la fusta, el suro, el paper i les arts gràfiques, en canvi, continua presentant un valor negatiu de l’indicador (-40,3 punts) i, tot i experimentar una feble recuperació amb un increment de 16,4 punts positius respecte al trimestre anterior, continua mantenint la dinàmica de feblesa que ha mostrat l’any 2016.
Per la seva part, el sector de la construcció es manté en el valor positiu de l’indicador amb un total de 8,8 punts, si bé ha presentat una reducció d’1,8 punts del valor assolit en el primer trimestre de l’any. El sector continua mantenint el comportament erràtic i inestable que ha mostrat durant els últims períodes.
Finalment, el sector del comerç presenta un valor de l’indicador de la marxa dels negocis de 17,1 punts. Amb un increment de 8,7 punts respecte al valor assolit el trimestre anterior, el sector constata un procés de recuperació de part de l’activitat que va disminuir durant el primer trimestre per causes estacionals. Amb un saldo de 16,3 punts, el sector serveis ha experimentat un descens de l’indicador en 6 punts en relació al trimestre anterior tot i que continua mantenint la dinàmica positiva dins del sector mostrada durant tot l’any 2016.
Expectatives per al tercer trimestre de 2017
Les expectatives sobre la marxa dels negocis per al tercer trimestre de 2017 per al conjunt d’activitats econòmiques es mantenen dins de la franja positiva i mostra indicis de continuïtat pel que fa al ritme d’activitat. L’indicador assoleix un valor de 14,7 punts, lleugerament superior al valor del segon trimestre fet que confirmaria la continuïtat i el manteniment de la marxa dels negocis per al tercer trimestre.
Tots els sectors d’activitat, excepte el de la construcció, presenten expectatives positives en el seu conjunt. Amb un valor mitjà de 21,6 punts, 9,8 punts més que el trimestre precedent, la indústria mostra expectatives positives en el seu conjunt, a excepció del subsector tèxtil que manifesta valors negatius. La resta de subsectors mostren valors positius i en la seva majoria els valors experimenten un significatiu increment respecte al trimestre anterior: indústria química, cautxú i altres productes minerals no metàl·lics (25,5 punts), fabricació d'equips mecànics, elèctrics, electrònics i òptics (48,2 punts) i metal·lúrgia i fabricació de productes metàl·lics (12,6 punts), que han experimentat un increment del valor en 4,6 punts, 10,1 punts, i 5,5 punts, respectivament, en relació al segon trimestre de l’any. Les empreses agrupades dins del subsector d’altres indústries manufactureres han expressat un significatiu saldo futur de les expectatives per valor de 33,3 punts, que representa 33 punts més que el trimestre anterior. Per la seva part, els subsectors de l’alimentació, amb un total de 14,9 punts, i del tèxtil, amb -9,9 punts, manifesten un descens del valor en 10,2 punts i 36,8 punts en relació a l’expressat en el primer trimestre de l’any.
Pel que fa al sector de la construcció, segueix experimentant una notable variabilitat amb pronunciats alts i baixos que fa a l’indicador de les expectatives de la marxa dels negocis. Per al tercer trimestre de l’any presenta indicadors negatius amb un valor d’expectatives de -3,5 punts, que representa un descens de 18,4 punts respecte al trimestre anterior. Un valor que probablement pot estar condicionat per factors estacionals i que caldrà contrastar i confirmar amb els resultats de l’enquesta del tercer trimestre.
Pel que fa al comerç, amb un valor de l’indicador d’expectatives de 20,9 punts, el sector confirma, un cop més, la bona marxa del sector durant el present any 2017. El sector serveis, per la seva part, amb un valor de 11,7 punts modera el valor de les expectatives amb 4,3 punts menys que la valoració experimentada en el primer trimestre, i indica que, tot i mantenirse dins de valors positius durant el tercer trimestre podria moderar el seu ritme d’activitat.
Evolució i expectatives de l’ocupació i del nivell de preus
Pel que fa a l’ocupació, el conjunt dels sectors ofereix un saldo positiu d’expectatives de 5,2 punts per al tercer trimestre de 2017. Aquest valor se situa 1,2 punts per sota de la valoració per al segon trimestre el que indica una certa contenció en les expectatives pel que fa al ritme de creixement de l’ocupació per al conjunt de sectors d’activitat. El sector comerç és el que ofereix un saldo d’expectatives positiu més alt amb 9,5 punts, 3,7 punts menys que la valoració del segon trimestre de l’any. A continuació, el segueixen el sector dels serveis que, amb 6,1 punts, representa 0,3 punts menys que el trimestre analitzat, i el sector de la construcció que, amb 4,8 punts de saldo d’expectatives, experimenta una millora de 11,3 punts respecte a la valoració expressada per al segon trimestre. Per la seva part, la indústria expressa un valor de -0,2 punts pel que fa a les expectatives per al tercer trimestre, que evidencia un descens de 5,2 punts en el valor d’expectatives mostrat per al tercer trimestre de l’any en relació a la valoració del segon.
Quant a l’evolució del nivell de preus, el segon trimestre de l’any tanca amb un saldo global de -2,2 punts i el saldo de les expectatives per al tercer trimestre mostra una tendència a l’alça amb una valoració de 1,1 punts. Aquesta tendència s’observa en tots els sectors, especialment en el sector de la indústria que, havent tancat el segon trimestre amb -7,4 punts, ofereix un saldo d’expectatives de 2,7 punts, seguit de la construcció amb 4,7 punts (0,6 punts de saldo en el segon trimestre), el comerç amb 3,5 punts (2,4 punts de saldo en el segon trimestre) i els serveis amb una valoració de -1,5 punts, quan ha tancat els segon trimestre de l’any amb un valor de -1,9 punts.
Grau d’utilització de la capacitat productiva
El grau d’utilització de la capacitat productiva se situa en el 70,8%, un valor gairebé idèntic al que es va assolir durant el trimestre anterior, que va ser del 70,9%, i amb el que ja són quatre trimestres consecutius amb lleus descensos. La indústria tèxtil, la indústria de la fusta i el suro, el paper i les arts gràfiques, i la indústria de fabricació d’equips mecànics, elèctrics, electrònics i òptics presenten valors d’ús de la capacitat productiva superiors a la mitjana, concretament del 72,9%, 80,1% i 79,3%, respectivament. La indústria de fabricació d’equips mecànics, elèctrics, electrònics i òptics continua experimentant valors propers a la plena utilització de la capacitat productiva per novè trimestre consecutiu, mentre que la indústria de la fusta no assolia valors superiors al 80% des del primer trimestre de 2016. Per la seva banda, la indústria alimentària, la indústria química i la indústria del metall presenten valors d’ús de la capacitat productiva per sota de la mitjana, del 69,1%, 65,3% i 68%, respectivament.
Les expectatives d’utilització de la capacitat productiva per al tercer trimestre del 2017 se situen en el 70,2% de mitjana i, per tant, s’espera que el ritme d’activitat per al conjunt del sector es moderi lleugerament, probablement com a conseqüència de factors estacionals. La indústria de la fusta i el suro, el paper i les arts gràfiques i la indústria de fabricació d’equips mecànics, elèctrics, electrònics i òptics preveuen situar l’ús de la seva capacitat productiva durant el tercer trimestre per sobre de la mitjana amb valors del 80,7% i del 74,4%, respectivament. Per la seva part, la indústria alimentària, la indústria tèxtil, la indústria química i la indústria del metall mostren valors d’expectativa d’ús de la capacitat productiva per sota de la mitjana, amb valors de 69%, 64,6%, 67,7%, i 68%, respectivament
L’índex de confiança empresarial es modera en el segon trimestre de 2017
Durant el segon trimestre del 2017 el valor mitjà de l’índex de confiança empresarial s’ha situat en un valor de 6,5 punts, experimentant una disminució de 2,3 punts en relació amb el valor presentat el trimestre anterior. La moderació en la marxa dels negocis i de les expectatives per al proper trimestre, així com en l’evolució de l’ocupació i dels preus de venda expliquen el descens en el comportament de l’índex de confiança empresarial en el conjunt dels sectors econòmics, a excepció del sector del comerç que mostra un augment de caràcter feble.
Mentre que el sector industrial, amb 5,2 punts, ha experimentat un descens de 0,2 punts, degut al comportament moderat de la marxa dels negocis i dels preus de venda, la construcció (1,5 punts) i el sector serveis (6,2 punts) mostren un descens del valor de l’índex de confiança empresarial d’1,9 punts i 4,4 punts, respectivament, com a conseqüència del descens de les expectatives per al proper trimestre, pel que fa a la construcció, i menor ritme d’activitat experimentat en el segon trimestre i l’evolució dels indicadors de l’ocupació i els preus de venda que condicionen les expectatives per al proper trimestre, quant al sector serveis. Pel que fa al comerç, amb un total d’11,1 punts, el sector experimenta un augment de 0,4 punts en el valor de l’índex de confiança empresarial com a resultat de l’evolució positiva de la marxa dels negocis, tot i el comportament moderat de les expectatives sectorials per al proper trimestre.
Indicadors econòmics
El segon trimestre de 2017 s’ha tancat amb una ocupació a la demarcació de Terrassa de 174.677 persones en actiu (144.247 de les quals en condició de treballadors assalariats i 30.430 com a autònoms), xifra que representa una variació trimestral d’un 0,30% i un increment anual del 5,26%. Pel que fa l’evolució de l’atur i el ritme de contractacions, ambdós indicadors han experimentat una evolució positiva. Pel que fa a l’atur, el segon trimestre de 2017 s’ha tancat amb un total de 25.040 persones enregistrades al servei d’ocupació de Catalunya, xifra que indica una variació de -3,68% respecte al trimestre anterior i una reducció anual del 15,59%. Per la seva part, el ritme de contractació, amb un total de 16.179 persones que s’han incorporat al mercat laboral durant el mes de juny, ha experimentat un increment del 5,59% respecte al mes de juny de l’any anterior.
Mostra representativa
Totes les xifres i resultats d’aquest informe s’han extret d’una enquesta elaborada per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa i l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), que s’ha dut a terme durant el mes de juliol de 2017 mitjançant entrevistes telefòniques directes a empresaris dels dotze municipis de la demarcació de la institució representatius de tots els sectors econòmics (indústria, construcció, comerç i serveis). La mostra comprèn 508 empreses i el marge d’error estimat és del 4,3%.
Resultats globals
Els resultats de l’estudi indiquen que en el transcurs del segon trimestre de l’any 2017 el ritme de creixement de l’activitat econòmica ha experimentat un comportament moderat i s’ha mantingut estable per al conjunt de les empreses de la demarcació de Terrassa, situació que consolida l’evolució de la marxa dels negocis amb valors positius durant tres anys (33 mesos) consecutius.
El valor del saldo que mesura la marxa dels negocis ha estat de 14,1 punts en el segon trimestre de l’any. Si bé el resultat d’aquest indicador representa una reducció de 1,3 punts percentuals en relació al trimestre anterior, creixen 3,3 punts percentuals el número de empreses (63,2%) que manifesten que el volum d’activitat s’ha mantingut de forma estable.
Pel que fa a la percepció sectorial de l’evolució de l’activitat, la indústria en el seu conjunt mostra un valor de 9,1 punts que, tot i reflectir una lleu desacceleració de 0,4 punts respecte al del trimestre anterior, es manté dins dels valors positius.
La indústria química ha experimentat un notable increment de l’indicador de la marxa dels negocis en el segon trimestre de l’any amb un valor de 19,7 punts en comparació amb el primer trimestre de l’any que van ser de 10,7 punts. Per la seva part, la indústria de fabricació d’equips mecànics, elèctrics, electrònics i òptics, del tèxtil, del metall, extractives i transport i la indústria de l’alimentació, si bé presenten valors positius de 12,4 punts, 5,4 punts, 3,2 punts i 2,8 punts, respectivament, han reduït el seu valor respecte al trimestre anterior en 5,8 punts, 16,1 punts, 11,8 punts i 1,7 punts, respectivament. El subsector de la indústria de la fusta, el suro, el paper i les arts gràfiques, en canvi, continua presentant un valor negatiu de l’indicador (-40,3 punts) i, tot i experimentar una feble recuperació amb un increment de 16,4 punts positius respecte al trimestre anterior, continua mantenint la dinàmica de feblesa que ha mostrat l’any 2016.
Per la seva part, el sector de la construcció es manté en el valor positiu de l’indicador amb un total de 8,8 punts, si bé ha presentat una reducció d’1,8 punts del valor assolit en el primer trimestre de l’any. El sector continua mantenint el comportament erràtic i inestable que ha mostrat durant els últims períodes.
Finalment, el sector del comerç presenta un valor de l’indicador de la marxa dels negocis de 17,1 punts. Amb un increment de 8,7 punts respecte al valor assolit el trimestre anterior, el sector constata un procés de recuperació de part de l’activitat que va disminuir durant el primer trimestre per causes estacionals. Amb un saldo de 16,3 punts, el sector serveis ha experimentat un descens de l’indicador en 6 punts en relació al trimestre anterior tot i que continua mantenint la dinàmica positiva dins del sector mostrada durant tot l’any 2016.
Expectatives per al tercer trimestre de 2017
Les expectatives sobre la marxa dels negocis per al tercer trimestre de 2017 per al conjunt d’activitats econòmiques es mantenen dins de la franja positiva i mostra indicis de continuïtat pel que fa al ritme d’activitat. L’indicador assoleix un valor de 14,7 punts, lleugerament superior al valor del segon trimestre fet que confirmaria la continuïtat i el manteniment de la marxa dels negocis per al tercer trimestre.
Tots els sectors d’activitat, excepte el de la construcció, presenten expectatives positives en el seu conjunt. Amb un valor mitjà de 21,6 punts, 9,8 punts més que el trimestre precedent, la indústria mostra expectatives positives en el seu conjunt, a excepció del subsector tèxtil que manifesta valors negatius. La resta de subsectors mostren valors positius i en la seva majoria els valors experimenten un significatiu increment respecte al trimestre anterior: indústria química, cautxú i altres productes minerals no metàl·lics (25,5 punts), fabricació d'equips mecànics, elèctrics, electrònics i òptics (48,2 punts) i metal·lúrgia i fabricació de productes metàl·lics (12,6 punts), que han experimentat un increment del valor en 4,6 punts, 10,1 punts, i 5,5 punts, respectivament, en relació al segon trimestre de l’any. Les empreses agrupades dins del subsector d’altres indústries manufactureres han expressat un significatiu saldo futur de les expectatives per valor de 33,3 punts, que representa 33 punts més que el trimestre anterior. Per la seva part, els subsectors de l’alimentació, amb un total de 14,9 punts, i del tèxtil, amb -9,9 punts, manifesten un descens del valor en 10,2 punts i 36,8 punts en relació a l’expressat en el primer trimestre de l’any.
Pel que fa al sector de la construcció, segueix experimentant una notable variabilitat amb pronunciats alts i baixos que fa a l’indicador de les expectatives de la marxa dels negocis. Per al tercer trimestre de l’any presenta indicadors negatius amb un valor d’expectatives de -3,5 punts, que representa un descens de 18,4 punts respecte al trimestre anterior. Un valor que probablement pot estar condicionat per factors estacionals i que caldrà contrastar i confirmar amb els resultats de l’enquesta del tercer trimestre.
Pel que fa al comerç, amb un valor de l’indicador d’expectatives de 20,9 punts, el sector confirma, un cop més, la bona marxa del sector durant el present any 2017. El sector serveis, per la seva part, amb un valor de 11,7 punts modera el valor de les expectatives amb 4,3 punts menys que la valoració experimentada en el primer trimestre, i indica que, tot i mantenirse dins de valors positius durant el tercer trimestre podria moderar el seu ritme d’activitat.
Evolució i expectatives de l’ocupació i del nivell de preus
Pel que fa a l’ocupació, el conjunt dels sectors ofereix un saldo positiu d’expectatives de 5,2 punts per al tercer trimestre de 2017. Aquest valor se situa 1,2 punts per sota de la valoració per al segon trimestre el que indica una certa contenció en les expectatives pel que fa al ritme de creixement de l’ocupació per al conjunt de sectors d’activitat. El sector comerç és el que ofereix un saldo d’expectatives positiu més alt amb 9,5 punts, 3,7 punts menys que la valoració del segon trimestre de l’any. A continuació, el segueixen el sector dels serveis que, amb 6,1 punts, representa 0,3 punts menys que el trimestre analitzat, i el sector de la construcció que, amb 4,8 punts de saldo d’expectatives, experimenta una millora de 11,3 punts respecte a la valoració expressada per al segon trimestre. Per la seva part, la indústria expressa un valor de -0,2 punts pel que fa a les expectatives per al tercer trimestre, que evidencia un descens de 5,2 punts en el valor d’expectatives mostrat per al tercer trimestre de l’any en relació a la valoració del segon.
Quant a l’evolució del nivell de preus, el segon trimestre de l’any tanca amb un saldo global de -2,2 punts i el saldo de les expectatives per al tercer trimestre mostra una tendència a l’alça amb una valoració de 1,1 punts. Aquesta tendència s’observa en tots els sectors, especialment en el sector de la indústria que, havent tancat el segon trimestre amb -7,4 punts, ofereix un saldo d’expectatives de 2,7 punts, seguit de la construcció amb 4,7 punts (0,6 punts de saldo en el segon trimestre), el comerç amb 3,5 punts (2,4 punts de saldo en el segon trimestre) i els serveis amb una valoració de -1,5 punts, quan ha tancat els segon trimestre de l’any amb un valor de -1,9 punts.
Grau d’utilització de la capacitat productiva
El grau d’utilització de la capacitat productiva se situa en el 70,8%, un valor gairebé idèntic al que es va assolir durant el trimestre anterior, que va ser del 70,9%, i amb el que ja són quatre trimestres consecutius amb lleus descensos. La indústria tèxtil, la indústria de la fusta i el suro, el paper i les arts gràfiques, i la indústria de fabricació d’equips mecànics, elèctrics, electrònics i òptics presenten valors d’ús de la capacitat productiva superiors a la mitjana, concretament del 72,9%, 80,1% i 79,3%, respectivament. La indústria de fabricació d’equips mecànics, elèctrics, electrònics i òptics continua experimentant valors propers a la plena utilització de la capacitat productiva per novè trimestre consecutiu, mentre que la indústria de la fusta no assolia valors superiors al 80% des del primer trimestre de 2016. Per la seva banda, la indústria alimentària, la indústria química i la indústria del metall presenten valors d’ús de la capacitat productiva per sota de la mitjana, del 69,1%, 65,3% i 68%, respectivament.
Les expectatives d’utilització de la capacitat productiva per al tercer trimestre del 2017 se situen en el 70,2% de mitjana i, per tant, s’espera que el ritme d’activitat per al conjunt del sector es moderi lleugerament, probablement com a conseqüència de factors estacionals. La indústria de la fusta i el suro, el paper i les arts gràfiques i la indústria de fabricació d’equips mecànics, elèctrics, electrònics i òptics preveuen situar l’ús de la seva capacitat productiva durant el tercer trimestre per sobre de la mitjana amb valors del 80,7% i del 74,4%, respectivament. Per la seva part, la indústria alimentària, la indústria tèxtil, la indústria química i la indústria del metall mostren valors d’expectativa d’ús de la capacitat productiva per sota de la mitjana, amb valors de 69%, 64,6%, 67,7%, i 68%, respectivament
L’índex de confiança empresarial es modera en el segon trimestre de 2017
Durant el segon trimestre del 2017 el valor mitjà de l’índex de confiança empresarial s’ha situat en un valor de 6,5 punts, experimentant una disminució de 2,3 punts en relació amb el valor presentat el trimestre anterior. La moderació en la marxa dels negocis i de les expectatives per al proper trimestre, així com en l’evolució de l’ocupació i dels preus de venda expliquen el descens en el comportament de l’índex de confiança empresarial en el conjunt dels sectors econòmics, a excepció del sector del comerç que mostra un augment de caràcter feble.
Mentre que el sector industrial, amb 5,2 punts, ha experimentat un descens de 0,2 punts, degut al comportament moderat de la marxa dels negocis i dels preus de venda, la construcció (1,5 punts) i el sector serveis (6,2 punts) mostren un descens del valor de l’índex de confiança empresarial d’1,9 punts i 4,4 punts, respectivament, com a conseqüència del descens de les expectatives per al proper trimestre, pel que fa a la construcció, i menor ritme d’activitat experimentat en el segon trimestre i l’evolució dels indicadors de l’ocupació i els preus de venda que condicionen les expectatives per al proper trimestre, quant al sector serveis. Pel que fa al comerç, amb un total d’11,1 punts, el sector experimenta un augment de 0,4 punts en el valor de l’índex de confiança empresarial com a resultat de l’evolució positiva de la marxa dels negocis, tot i el comportament moderat de les expectatives sectorials per al proper trimestre.
Indicadors econòmics
El segon trimestre de 2017 s’ha tancat amb una ocupació a la demarcació de Terrassa de 174.677 persones en actiu (144.247 de les quals en condició de treballadors assalariats i 30.430 com a autònoms), xifra que representa una variació trimestral d’un 0,30% i un increment anual del 5,26%. Pel que fa l’evolució de l’atur i el ritme de contractacions, ambdós indicadors han experimentat una evolució positiva. Pel que fa a l’atur, el segon trimestre de 2017 s’ha tancat amb un total de 25.040 persones enregistrades al servei d’ocupació de Catalunya, xifra que indica una variació de -3,68% respecte al trimestre anterior i una reducció anual del 15,59%. Per la seva part, el ritme de contractació, amb un total de 16.179 persones que s’han incorporat al mercat laboral durant el mes de juny, ha experimentat un increment del 5,59% respecte al mes de juny de l’any anterior.
Mostra representativa
Totes les xifres i resultats d’aquest informe s’han extret d’una enquesta elaborada per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa i l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), que s’ha dut a terme durant el mes de juliol de 2017 mitjançant entrevistes telefòniques directes a empresaris dels dotze municipis de la demarcació de la institució representatius de tots els sectors econòmics (indústria, construcció, comerç i serveis). La mostra comprèn 508 empreses i el marge d’error estimat és del 4,3%.